Радна посјета Синдикату јавних службеника Словеније

Делегација Синдиката управе Републике Српске дана 04.01.2018.године боравила је у Словенији гдје је у једнодневној радној посјети у Љубљани одржала састанак са предсједницом Синдиката јавних службеника Словеније Тањом Попит.

Делегацију Синдиката управе чинили су предсједник Божо Марић, потпредсједник Синиша Ћеркета и секретар Милорад Митровић.

Тема састанка првенствено је била реформа јавне управе која је спроведена у Словенији. Словенија је приликом уласка у ЕУ била на последњем мјесту, након петогодишње реформе данас су на другом мјесту по ефикасности и успјешности у рјешавању свих захтјева упућених државним органима.

Реформски процес започео је строгом забраном запошљавања у јавном сектору, након чега је усљедила грчевита борба како би се сачувало свако радно мјесто и статус запослених.

Успјешно су заштитили и сачували статус својих чланова, док је утврђивање технолошког  вишка било усмјерено на популацију којој је било могуће докупити радни стаж како би стекли услове за пензију.

У току петогодишње реформе из примјене је повучено преко 300 законских прописа, чиме су знатно олакшани поступци рјешавање поступака.

Током састанка усаглашени су заједнички интереси за будућу сарадњу ова два синдиката, како би се чланови Синдиката управе упознали са процесима рефоме јавног сектора.