Предсједник актива младих Синдиката управе на састанку мреже младих ЕПСУ (Европски синдикати јавних службеника)

У периоду од 7-9.9.2017. Ђорђе Билбија, предсједник актива младих Синдиката управе, заједно са још 54 учесника из тридесетак земаља, присуствовао је састанку мреже младих EPSU (Европски синдикати јавних службеника) који је одржан у Берлину. Домаћин састанка био је ver.di, један од најбројнијих синдиката Њемачке, са око 2 милиона чланова, и у чијој су се седмоспратној централи која запошљава преко 800 професионалних синдикалаца, одржали сви састанци.
Овај састанак био је посвећен идентификовању најраспрострањенијих проблема младих, кад су у питању запошљавање и синдикалне активности те је, размјеном искустава закључено да је низак проценат запослености код младих, опадање чланства природним одливом, а које се не попуњава из редова младих и лош јавни имиџ синдиката свеевропски трендови који се, мање-више уједначеним интензитетом јављају у свим земљама. Уочено је и да је смањење радничких права општи тренд, као и да су сви синдикати у дефанзиви. Односно, да се боре за очување постојећег нивоа радничких права, више него за повећање обима истих.

Препознавши ове проблеме као најактуелније, формиране су и радне групе, у којима је и наш представник, чији је задатак да, до идућег састанка мреже младих, истраже узроке ових проблема и понуде конкретна рјешења у смислу њиховог рјешавања.

Пауза за ручак искориштена је за групно фотографисање и слање порука солидарности синдикалцима Грчке и Енглеске који се боре са приватизацијом енергетске мреже, односно реформама. Дискутовано је и о актуелном проблему који мучи синдикалце ЕУ, односно најављеном потписивању трговинских споразума са Канадом и САД, а који би либерализовали тржиште рада и отежали положај запослених јер се њима отвара могућност да интернационалне компаније, након инвестирања у земљу, могу тражити компензацију од појединих држава ЕУ у свакој ситуацији гдје им промјењене регулативе у смислу повећања најниже плате или повећања обима радничких права, доведу до додатних трошкова.

Једна од презентација на састанку, била је посвећена и структури ЕПСУ и ПСИ (Синдикати јавних служби из цијелог свијета).

Слободно вријеме, у вечерњим часовима, сви учесници су искористили за разгледање знаменитости Берлина и међусобно упознавање, односно изграђивање властитe мреже

познанстава, што је и примарни задатак оваквих сусрета.

Општи утисак је да су млади, са састанка у Берлину, отишли пуни позитивне енергије, те богатији за нова знања, познанства и искуства.

#Budi_i_Ti_dio_nas
#EPSUnions