Одржана је конференција под називом „Анализа положаја жена у јавној управи Републике Српске“

 

Синдикат управе Републике Српске у сарадњи са Гендер центром Владе Републике Српске и Синдикално едукативним центром (СЕЦ), организовао је 07.03.2018. године Конференцију под називом „Анализа положаја жена у јавној управи Републике Српске“, која је одржана у конференцијској сали Административног центра Владе Републике Српске у Бања Луци.

Конференција је организована на иницијативу Актива жена Синдиката управе Републике Српске, коју су подржали Синдикат управе, Гендер центар и Синдикално едукативни центар-СЕЦ.

На конференцији су учествовале представнице Актива жена Синдиката управе Републике Српске, представнице Предсједништва, Републичког одбора, Надзорног одбора, Статутарне комисије и представнице Актива младих Синдиката управе Републике Српске, којима су се обратили Лејла Решић, министрица управе и локалне самоуправе Владе Републике Српске, Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске и Мирјана Лукач, директорица Гендер центра Владе Републике Српске.

На овом догађају презентовани су подаци који указују на положај жена у органима управе, јединицама локалних самоуправа и јавним службама Републике Српске, о чему  je говорилa Оливера Ђурић Марковић – предсједница Актива жена Синдиката управе Републике Српске.

Директорица Гендер центра Републике Српске Мирјана Лукач  присутним је представила улогу Гендер центра Владе Републике Српске у јачању положаја жена у јавној управи Републике Српске. ​

У синдикату управе Републике Српске жене су заступљене у проценту од 60% и чине већину запослених у јавној управи. Веома је значајно да се препозна потенцијал жена, као и унаприједе њихови капацитети за учешће у доношењу одлука као и равноправна партиципација у свим сферама друштва изјавила је Оливера Ђурић Марковић предсједница Актива жена Синдиката управе Републике Српске.

С тим у вези на конференцији је потписан Протокол о сарадњи између Гендер центра Владе Републике Српске и Синдиката управе Републике Српске, са циљем успостављања оквира за будућу сарадњу и унапређење односа у области равноправности полова, те спровођења мјера и активности из ове области.

Овај догађај је организован у оквиру обиљежавања Међународног дана жена – 8. марта, гдје се на овај дан подсјећамо на све жене које су се бориле за право гласа, право на рад и боље радне услове, право на живот, правду, мир и достојанство за све.

Међутим, на овај дан се подсјећа и на тежак положај жена у друштву које су и даље дискриминисане по основу пола у јавном и приватном животу. Велики број њих су жртве насиља по основу пола и насиља у породици, а некима су угрожена или у недовољној мјери омогућена основна економска, социјална, политичка и културна права.