Одржан Први сабор Kонфедерације синдиката Републике Српске

Конфедерација синдиката Републике Српске одржала је u скоро обновљеном Банском двору, Први сабор синдикалних представника  на којем је између осталога усаглашено да се Влади Републике Српске упуте захтјеви који ће унаприједити положај радника у Републици Српској , те зауставити њихов одлив у западне земље.
„КСРС је на данашњем сабору једногласно подржала све захтјеве свих синдикалних организација. Ови захтјеви ће бити саставни дио декларације КСРС која ће бити упућена свим инстанцама власти, српском члану предсједниства БиХ, предсједници РС, премијеру Владе РС и свим министарствима, предсједнику НСРС и свим посланичким клубовима. Са данашњег скупа затражени су састанци са свим релевантним представницима власти како би заједно предузели кораке на рјешавању нагомиланих проблема и побољшању положаја запослених у РС, зауставили одлив квалитетне радне снаге, а РС учинили добрим мјестом за рад, за живот и стварање“, казао је Жељко Тепавчевић, предсједник КСРС.
Он је додао да ће након обједињавања свих захтјева са прецизним роковима за реализацију и након доставе тог документа надлежним институцијама о свеукупном садржају декларације бити упозната и шира јавност.
Божо Марић, потпредсједник Конфедерације синдиката Републике Српске и предсједник Синдиката управе РС, поручио је да је уз отварање социјалног дијалога, потребно ускладити Закон о платама са Законом о раду, извршити реформу јавне управе и потписати посебне колективне уговоре да би се заштитила права и унаприједио положај радника, те зауставио одлив квалитетне радне снаге из Српске.
„Одавно је дошло је вријеме да радници почну да живе од својих примања. Понајмање желимо слушати причу о најнижој плати и сматрамо да су сви који о томе причају највећи непријатељи радника у Српској. С тим се деградирају струка и плаћени рад. Не желимо да Српска треба буде позната по јефтиној радној снази, већ да почнемо разговарати са Владом о стварању амбијента у коме радници могу да живе од свог рада и не напуштају Републику“, поручио је Марић.
Марић је позвао све раднике Републике Српске, који нису синдикално организовани да се удруже, организују и придруже Конфедерацији Синдиката Републике Српске и Синдикату управе Републике Српске.
„Синдикално организовање је ваше Уставом загарантовано право заједно смо јачи, а ми имамо рјешење“, казао је он.
Сабору у Банском двору присуствовало је око 300 синдикалних представника из свих сектора, као и бројни гости.