Оснаживањем синдикалаца за сигурнију будућност

Синдикат управе Републике Српске је, у сарадњи са Развојним центром за младе и Савјетом Европе успијешно провео дводневну обуку о синдикалном активизму за представнике Актива жена и Актива младих СУРС.

Изузетно је важно вођење нове методологије рада са синдикатима, што значи да прате актуелне европске трендове, увођење неформалног образовања и стицање нових вјештина. У складу са тим организатори су за 50-ак, учесника из читаве Републике Српске обезбједили најбоље тренере који су знање стицали током 20 година рада са рањивим категоријама, као и стручњаке из области права, економије и медија. Учесници поред географске разноликости донијели су још један плус који се огледа у чињеници да не долазе из једне струке и организације, па су тако мишљења размјењивали запослени из више Министарстава, Народне Скупштине, Инспектората, Катастра, и других институција од највећег значаја за Републику Српску.

И ако је ово до сада највећа група која је прошла едукација можемо рећи да је само једна у низу до сада остварених. Синдикат Управе Републике Српске, у континуитету врши едукацију синдикалних активиста.

“Овдје смо са представницима актива младих и жена, како би савладали основне кораке синдикалном активизму и да их припремимо да дјелују када су питању одређени јавни догађаји, попут организовања протеста, штрајкова, или било која грађанска иницијатива или акција” навео је предсједник Синдиката Управе Републике Српске Божо Марић.

Кроз наша истраживања проведена у протекле двије године највећи проблеми у синдикалном активизму су недовољна информисаност чланова и  непознавање права из области рада али и морамо истаћи одређена доза апатије и незаинтересованости за учење. Сходно томе СУРС, је својим члановима пришао на један неформалан начин гдје чланови кроз забаву и дружење уче и стичу вјештине потребне како би заштитили своја права али и увијек и у сваком тренутку били у помоћи својим радним колегама.

Синдикализам је у опасности у читавој Европи, разлога за такво стање је много али примарно се ради о прилично ниском нивоу активизма самих чланова синдиката. Важно је схватити да је борба за људска и радничка права један континуиран процес који захтјева неколико предуслова, а првенствено је потребан одређени ниво знања. Наравно потребно је имати жељу и воље за промјене, што се може постићи само спојем искуства, мудрости и активизма.