Потписивање Изјава о одрицању дијела нето зараде запосленог темељи се на бази принципа солидарности и добровољности, нико нема право да вас тјера на било какву врсту присилног потписивања!

Бурне реакције изазвао је јавни позив предсједника Синдиката на друштвеним мрежама, поводом притиска који се врши на запослене да потпишу Изјаве о одрицању дијела нето зараде за мјесец март чиме се гура рука у џеп радника, док се многи истовремено не одричу бројних политичких привилегија и бенефита у виду накнада за чланства у УО, НО, ГИК, ОИК…!

Божо Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске је путем друштвених мрежа изазвао бурне реакције медија али и самог кабинета премијера Републике Српске. У претходних десетак дана Синдикат управе Републике Српске спровео је анкету међу чланством да ли би Влада Републике Српске, првенствено требала да размотри могућност да се накнаде за бројне управне и надзорне одборе, одбора за ревизију, разноразних комисија формираних на нивоу Републике Српске и локалних заједница, одборничких накнада и посланичких паушала и свих осталих видова накнада које не проистичу из радног односа, а које би знатно попуниле касу Фонда солидарности. Неопходно је извршити све врсте уштеда и реалокације средстава у буџетима и у оквиру јавних средстава прије него ли се размисли о умањењу зарада запослених и завлачењу руке у џеп радника! Одговори су апсолутно са 99% потврђени у циљу наведених уштеда прије него ли се крене у умањење и овако ниских зарада, поготово људима који су од првог дана појаве вируса короне у Републици Српској у првим редовима и на услузи грађанима.

Наиме након што су се предсједнику Синдиката обратили радници из различитих органа управе, фондова и локалних заједница да се на њих врше одређени видови притиска, како би се одрекли дијела нето зараде који ће бити усмјерен у Фонд солидарности Републике Српске, обраћање пресједника изазвало бројне и бурне реакције. Након реакција на друштвеним мрежама што су одмах преузели и бројни медији и портали, усљедио је позив из Кабинета премијера Владе Републике Српске са молбом за сарадњу у овим тешким моментима и молбом да Синдикат пријави и достави имена свих оних руководилаца који врше притиске на запослене, јер се на тај начин злоупотребљава Закључак Владе Републике Српске који је базиран на солидарности и добровољности.

Позивамо све раднике који трпе било који вид притиска да нам се јаве како би заједничким снагама и дјеловањем зауставили непримјерено понашање одређених руководилаца.

Придружи се „Буди и ТИ дио нас“!

Реакције медија и обраћање предсједника Боже Марића можете погледати у сљедећим линковима:

NEDOPUSTIVO Sindikat uprave RS: Niko ne može natjerati radnike da se odreknu dijela plate

“PODIGLA SE PRAŠINA” Marić istakao da su tražili da objavi imena rukovodilaca koji vrše pritisak na radnike