Одржан регионални одбор Синдиката управе Републике Српске за подручје Херцеговине на којем се окупио велики број синдикалних предсједника и повјереника из области јавне управе и правосуђа

ХЕРЦЕГОВИНА синдикално јединствена и сваким даном све бројнија у нашим редовима – нема умањења стечених права за запослене у јавној управи!

Руководство Синдиката управе Републике Српске у Требињу је сазвало сједницу региноналног одбора Херцеговина у циљу сагледавања и информисања о свеопштој ситуацији запослених у оквиру јавне управе. Предсједник СУРС Божо Марић, поручио је да Синдикат управе Републике Српске, неће дозволити једнострано умањење стеченог нивоа права за запослене у јединицама локалне самоуправе и да ће Синдикат управе покренути судске спорове тамо гдје се не буду поштовала права утврђена Посебним колективним уговором за запослене у јединицама локалне самоуправе.

Посебни колективни уговори за запослене у јавним службама и ПКУ за запослене у органима управе, нажалост нису продужени на нашу иницијативу, али ћемо сасвим сигурно као репрезентативан синдикат у области јавне управе водити преговоре са Владом Републике Српске у циљу закључивања нових колективних уговора. Нећемо дозволити умањење стеченог нивоа права запослених у оквиру јавне управе. Оно што је свакако такође јако интересантно за све раднике је процес реформе јавне управе, у којем ће Синдикат управе свакако играти значајну улогу као репрезенатативан социјални партнер Владде Републике Српске, те овом приликом позивамо наше чланство да се активно укључе у сам процес када их позовемо да узму учешће. Присуство великог броја синдикалних предсједника и повјереника, али и заинтересованих ватрогасаца за формирање и укључивање у рад Струковног одбора ватрогасаца, сигуран су показатељ да је Синдикат управе у Херцеговини, за раднике у јавној управи једина поуздана адреса и једини прави репрезент када је у питању заштита права запослених у општинским односно градским управама, јавним службама и органима управе на подручју Херцеговине.

„Повратак већине запослених из ЈУ „Дом пензионера“ Требиње у оквир нашег Синдиката, формирање нових синдикалних организација и приступање запослених из КПЗ Требиње и ЦСК Гацко, су такође показатељ да Синдикат управе у Херцеговини ужива огромно  повјерење запослених у јавној управи а све више и у области правосуђа. Ускоро очекујем и повратак запослених из општинских управа Берковићи и Љубиње, гдје су бивша руководства синдикалних организација на нестатутаран начин и без знања запослених пребацили запослене у нови Жути синдикат. Након чега би све организације са подручја Херцеговине из области јавне управе биле обједињене и дјеловале у оквиру Синдиката управе Републике Српске, чиме би било заокружено јединствено дјеловање свих организација, што нам је свакако циљ у Херцеговини и цијелој Републици Српској“ – истакао је Божо Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске.