Запослени у ЈУ „Дом пензионера“ Требиње након нестатутарног пребацивања у „Жути“ синдикат, поново у оквиру чланства Синдиката управе Републике Српске

Већина запослених у ЈУ „Дом пензионера“ Требиње, поново у оквиру матичног Синдиката управе, нови предсједник синдикалне организације је Обрен Грујичић!

Руководство Синдиката управе Републике Српске одржало је састанак са новоизабраним руководством Синдикалне организације ЈУ „Дом пензионера“ Требиње, гдје је за предсједника СО изабран Обрен Грујичић. Наиме у овој синдикалној организацији је током 2018.године, а након иступања СУРС из Савеза синдиката, бивше руководство синдикалне организације Дома пензионера је без знања запослених формирало нову синдикалну организацију и све раднике прикључило новоформираном жутом синдикату.

„Свакако да је овакав потез руководства СО био неутемељен у Статуту Синдиката управе јер је синдикална организација основни облик организовања, синдикалне организације су регистроване на основу матичног броја СУРС и носе ПОДЈИБ у Пореској управи Републике Српске и сваки члан самостално и добровољно одлучује о свом чланству. У овој организацији смо након извјесног времена именовали повјереника, обавили низ састанака са запосленима и данас опет имамо већину запослених у нашој организацији, гдје нас чека пуно посла. Присуство најужег руководства Синдиката управе на овом састанку треба да вам буде гарант да нисте само и да овај тим људи које предводим ради сјајан посао и да од нас имате пуну подршку и правну заштиту. Свакако да је тренутно сав фокус и акценат Синдиката управе на посебним колективним уговорима који између осталог дефинишу и ваш радноправни статус. Наставићемо овим темпом и ускоро можете очекивати још низ нових синдикалних организација у нашем Синдикату, али и повратак још једног дијела синдикалних организацција у којима су руководства синдикалних организацција поступала нестатутарно и против воље радника као и у овој установи,“ – истакао је Божо Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске.

„Радници нису знали да су нас колеге пребациле у овај други Синдикат, то смо сазнали тек када смо питали нашег бившег предсједника синдикалне организације зашто се не обрати вама из СУРС, сазнали смо да ми више нисмо чланови овог Синдиката. Након што смо обавили разговоре са вама, али и међу нама запосленима у Дому, ми смо одлучили да се вратимо у оквир Синдиката управе. Тренутно имамо далеко више чланова од колега из Жутог синдиката и у наредним данима очекујемо приступање још неколицине радника, након чега ћемо бројати преко 60% запослених у овој јавној установи“ – истакао је Обрен Грујичић предсједник синдикалне организације ЈУ „Дом пензионера“ Требиње.