Са аустријском амбасадорком о могућностима за даљу сарадњу

Синдикат управе препознат у међународним оквирима као важан представник цивилног сектора на путу ка ЕУ

На позив амбасаде Аустрије делегација Синдиката управе Републике Српске, предвођена предсjедником Божом Марићем састала се данас у Сарајеву са амбасадорком Аустрије у Босни и Херцеговини Њ.Е. Улриком Хартман. Том приликом, представници Синдиката представили су активности и планове за наредни период, посебно истичући значај синдикалног организовања и дјеловања у периоду када се цијели свијет суочава са здравственим, економским и социјалним посљедицама тренутне пандемије и изазовима који тек предстоје.

Додатно, било је ријечи о реформи јавне управе, као једном од неопходних предуслова у процесу евроинтеграција Босне и Херцеговине, као и улози Синдиката управе у оквиру истог. Амбасадорка Хартман дала је подршку свим реформским активностима које треба да воде приближавању европских стандарда и вриједности, посебно наглашавајући значај укључивања цивилног сектора у процесе који треба да резултирају чланством Босне и Херцеговине у Европској унији.

„Пратећи досадашњу успјешну билатералну сарадњу на различитим нивоима, Синдикат управе става је да још много тога може бити урађено заједнички, кроз повезивање са сродним структурама из Аустрије, експертску помоћ за даље јачање капацитета синдикалног покрета, заједничке пројекте усмјерене на унапређење положаја радника у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Управо стога, данашњи састанак сматрамо изузетно значајним кораком за покретање конкретних активности које ће усљедити у наредном периоду“, истакао је након посјете Божо Марић.

Делегацију су чинили и Синиша Ћеркета, потпредсједник СУРС, задужен између осталог и за међународну сарадњу и пројектно дјеловање Синдиката, као и Александра Кнежевић, савјетница за међународну сарадњу.