Радни састанак руководства Синдиката са начелником Радиславом Машићем и синдикалним одбором у Фочи

Сва права утврђена Посебним колективним уговором чији је потписник Синдикат управе Републике Српске и Влада Републике Српске, у потпуности се примењују у Општинској управи Фоча

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић и потпредсједник Синиша Ћеркета обавили су низ радних састанака на подручју Источне старе Херцеговине, а први радни састанак је организован у Општинској управи Фоча. Током радне посјете одржана су два одвојена састанка са начелником ове општинске управе Радиславом Машићем и са синдикалним одбором којег је предводио предсједник Милија Радовић.

Овом приликом упознати смо да су све затечене обавезе од стране начелника, испуњене у цјелости и да на дан посјете нема неостварених потраживања радника. Одредбе Посебног колективног уговора за запослене у једницама локалних самоуправа се поштују у потпуности, чак је у одређеним питањима као што је повећање цијене рада направљен значајан искорак кроз колективни уговор код послодавца. Са друге стране присутни су упознати о пројекту „У сусрет реформи јавне управе“ који се реализује уз подршку Међународног центра Олоф Палме, а кроз грант Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА). Што нас  то очекује у наредном периоду кроз процес реформе јавне управе била је главна тема, али и остале активности које тренутно води Синдикат управе. Посебан осврт направљен је на активацију представника младих и жена у рад Синдниката али и представника ватрогасаца који ће свој допринос дати путем Струковног одбора ватрогасаца, који ће се формирати у оквиру Синдиката управе Републике Српске.

„Предсједник СО Фоча Милија Радовић упознао нас је о свим питањима која су била отворена и нерјешена, а која је ријешио захваљујући доброј сарадњи са начелником Машићем. То је показатељ да уважавање социјалних пратнера основни предуслов за рјешавање свих проблема. Радује ме чињеница да су испоштована све права која смо утврдили кроз ПКУ за запослене у јединицама локалне самоуправе и да се сви проблеми рјешавају на бази договора. Милија Радовић је истовремено показао да је веома поуздан и искусан синдикалац који је својим радом и радом синдикалног одбора, дао значајан допринос да су радници задовољни оствареним и испуњеним циљевима наше синдикалне организације, која ужива огромно повјерење у овој локалној заједници. Као члан Републичког одбора, Милија Радовић за свој рад у овој регији има пуну подршку руководства, што свакако говори и присуство мене и потпредсједника данас у Фочи и сигуран сам да ће тако остати и у сљедећем мандату“, истакао је предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић.

„Подршка раду Синдиката управе и раду наше синдикалне организације која је знатно доминантна у односу на Жути синдникат, јер окупља преко 60 од укупно 80 запослених у Општинској управи Фоча је видљива на сваком кораку од самог уласка у зграду. Када су радници задовољни и када вам током боравка пружају подршку онда то мора да вам импонује, али истовремено говори да овдје синдикална организација ради озбиљан и добар посао. Нашим планом рада упознати су сви представници синдикалног одбора и на њима је да се укључе у све процесе које покреће Синдикат управе Републике Српске, досадашња наша сарадња је на једном завидном нивоу а ми ћемо дати све од себе да тако и остане. Кроз процес реформе Синдикат ће заједно са својим партнерима створити све техничке предуслове да се сви заинтерерсовани радници путем наших платформи активно укључе у процес размјене информација и активног учешћа у прцесу свих реформи, што свакако говори да овај Синдикат иде у сусрет изазовима и не жели једно тако озбиљно питање дочека неспреман“, истакао је потпредсједник Синдиката управе Републике Српске Синиша Ћеркета.