Радни састанак руководства Синдиката управе Републике Српске са Гораном Караџићем начелником Општине Чајниче и Мирославом Фуртулом предсједником Синдикалне организације ОУ Чајниче

Општина Чајниче у потпуности примењује и поштује Посебни колективни уговор за запослене у ЈЛС чији потписници су Синдикат управе РС и Влада Републике Српске

Током радних посјета локалним заједницама у Старој источној Херцеговини делегација синдиката управе Републике Српске предвођена предсједником Божом Марићем боравила је у радној посјети Општини Чајниче гдје је разговарала са начелником Гораном Караџићем и предсједником СО ОУ Чајниче Мирославом Фуртулом.

Начелник Горан Караџић је приликом радног састанка истакао пуну подршку Синдикату управе на закагању за запослене у ЈЛС те је истакао личну захвалност што је делегација Синдиката посјетила ову локалну заједницу.

„Стабилна финансијска ситуација нам је омогућила да се сва права утврђена ПКУ, као и повећање плата од марта мјесеца у потпуности примењују и поштују у нашој локалној заједници. Заједно са представницима синдикалне организације стално анализирамо ситуацију у области нашег заједничког дјеловања и до сада смо све проблеме рјешавали у духу социјалног дијалога и тако ће бити све док сам ја на челу ове локалне заједнице. Свакако да ни нас није заобишла ова криза изазвана пандемијом вируса корона која је утицала на знатно мање приходе у буџету, али очекујемо да ће Влада Републике Српске имати више обзира када је у питању финансијска помоћ локалним заједницама у Републици Српској, поготово ако узмемо у обзир значајне приходе које остварује ЈП „Шуме РС“ и Буџет Републике Српске у овој локалној заједници“, истакао је Горан Караџић начелник Општине Чајниче.

„Радује ме што се права радника поштују у складу са Посебним колективним уговором за запослене у јединцама локалних самоуправа чији потписници су Синдикат управе и Влада Републике Српске. Позитивна енергија начелника Караџића, ниво плата запослених и начин на који се воде преговори између социјалних партнера су показатељ како треба да се управља једном локалном заједницом, такође је битно истаћи да овдје немамо баналних проблема као у неким сусједним општинама гдје припадници Ватрогасне службе раде за минималац!! Истовремено данас смо разговарали и са предсједником СО ОУ Чајниче Мирославом Фуртулом који је истакао велику захвалност Синдикату управе за посјету и успјешно повећање плата током преговора са Владом Републике Српске. Фуртула је истакао да је сарадња синдиката и послодавца на једном изузетно виском нивоу и да због тога нема никаквих потраживања запослених према послодавцу. Повећање плата које је испреговарао Синдикат управе у овој локалној заједници одмах је имплементирано. Договорили смо да се сљедећи састанак одржи одмах након локалних избора када ће се одржати збор свих радника, како би се радници опредјелили за повратак и даље дјеловање у Синдикату управе. Досадашње чланство у Жутом синдикату није им дало никакав резултат  осим што плаћају много већу чланарину ССРС у односу на ону коју би плаћали Синдикату управе. Драго нам је што радници желе да се врате у наш Синдикат, што нама причињава посебно задовољство. Изузетно је важно да радници препознају истински труд и залагање које чини Синдикат управе Републике Српске у циљу повећања плата и побољшању положаја запослених у јавној управи Републике Српске, за разлику од Жутог синдиката који постоји само како би наплаћивао чланарину од радника. Чланство у Жутом синдикату раднику заузврат не пружа никакав бенефит,  јер о платама за запослене у јавној управи надлежан је и брине искључиво Синдикат управе Републике Српске као репрезентативан и знатно доминантан Синдикат са преко 8500 чланова, за разлику од Жутог синдниката који једва да представља упитних 3200 чланова или  Савеза синдиката који нема никакав законски мандат за плате и било које друго питање у оквиру јавне управе“, истакао је Божо Марић предсједник Синдниката управе Републике Српске.

Делегацију Синдиката управе Републике Српске током ове посјете осим предсједника чинили су Синиша Ћеркета  потпредсједник Синдиката управе Републике Српске и Милија Радовић члан Републичког одбора испред подручја Старе источне Херцеговине, регија Фоча/Вишеград.