Радни састанак руководства Синдиката управе Републике Српске са Милом Петковић начелницом Новог Горажда

Четверогодишњи мандат утрошен на санацију затеченог финансијског дуга према радницима и добављачима, али и на санацију кататрофалног стања у овој локалној заједници – поручила Мила Петковић начелница Новог Горажда

Делегација Синдиката управе Републике Српске предвођена предсједником Божом Марићем током боравка и радних посјета Старој источној Херцеговини разговарала је са Милом Петковић, начелницом Општине Ново Горажде. Начелница Петковић представнике Синдиката упознала је о изузетно тешкој ситуацију са којом се суочава ова локална заједница. Насљеђени дугови и изузетно лоша финансијска ситуација проузрокована је заосталим дугом, који је приликом преузимања дужности износио три годишња буџета!!

„Овакво затечено финансијско стање у Општини Ново Горажде није нам дозволило да се бавимо развојном компонентом јер смо сву енергију и финансијска средства усмјеравали у одржавање ликвидности и репрограмиање насљеђених дугова. Сваки наш напор био је у самом старту осуђен на неуспјех, јер нам нагомилани дугови нису  дозвољавали реализацију развојних пројеката. Након четири године консолидације, измиривања свих дугова према радницима, редовних исплата свих уговорних обавеза која проистичу из Посебног колективног уговора чији су потписници Синдикат управе и Влада Републике Српске, сада тек полако улазимо у могућност да реализујемо и одређене пројекте у нашој локалној заједници, Тренутно смо суочени са проблемима епидемије јер је неколико запослених позитивно на вирус корона, те смо присиљени да радимо у смањеном капацитету али ћемо и ово превазићи и из свега изаћи још јачи“ истакла је начелница Мила Петковић.

„Радује ме чињеница да се финансијска ситуација консолидовала и да се стање нормализовало, као и да се исплаћују све обавезе према радницима које су уређене кроз ПКУ чији смо потписници са Владом Републике Српске. Како се Ново Горажде налази у групи изузетно неразвијених општина у Републици Српској, неопходна је снажнија подршка Владе Републике Српске и међународних донатора како би се направио заначајан искорак у реализацији бројних пројеката који би оснажили капацитете ове локалне заједнице и створиле боље мјесто за живот. Договорили смо се да у периоду након локалних избора одржимо заједнички састанак синдикалне организације и руководства Новог Горажда, на којем би се размотриле бројне могућности у области пројектне сарадње и пружања свих врста експертиза како би ова локална заједница могла реализовати бројне пројекте, који ће знатно побољшати услове живота у овој локалној заједници“ истакао је Божо Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске након одржаног састанка.

Делегацију Синдиката управе Републике Српске осим предсједника чинили су потпредсједник Синиша Ћеркета и Милија Радовић члан Републичког одбора испред регије Фоча/Вишеград.