Актив жена Синдиката управе – активне за бољи положај жена у Републици Српској

Чланице Актива жена Синдиката управе Републике Српске састале су се 30. октобра у дигиталном окружењу како би заједнички приступиле планирању приоритетних активности за 2021. и надаље. Сходно актуелној епидемиолошкој ситуацији, састанак је одржан на ЗООМ платформи и показује пуну посвећеност и спремност чланица Актива жена да буду активне и размењују приједлоге за рад и у овој специфичној ситуацији обиљлеженој пандемијом.

На почетку састанка, присутне чланице поздравио је Божо Марић, предсједник Синдиката управе, истичући да ће жене у наредном периоду добити пуну подршку и конкретан подстицај за активнији ангажман и кандидовање за различите структуре Синдиката.

У наставку, обратила им се и Александра Кнежевић, координаторка пројекта “У сусрет реформама јавне управе” подржаног од стране Међународног центра Олоф Палме, указујући им и на различите могућности за подизање интерних капацитета и реализацију активности различитог формата у склопу наведеног пројекта.

Током динамичне дискусије, чланице су изразиле потребу да планирање даљих активности отпочне детаљном анализом стања, те је договорена израда упитника који ће бити дистрибуиран кроз синдикалне организације, а који би требало да дефинише приоритете дјеловања за наредни период.

“Желимо да допремо до сваке наше чланице, да свакој омогућимо да се њен глас чује и да утиче на даљи рад и приоритете Синдиката. У овој тешкој ситуацији, више него икада важно је да се држимо заједно и да станемо у заштиту права радника и радница, а посебно већ угрожених права жена. Зато и желимо да испитамо стање на терену и активности покренемо искључиво тако да одговарају ономе што су наше чланице оцјениле као стварно важно за унапређење положаја жена у овом тренутку”, поручила је Јована Комленић, председница Актива жена, затварајући први дигитални састанак.

Актив жена још једном је показао да неће сједети скрштених руку и да је спреман да се ухвати у коштац са друштвеним изазовима постављеним посебно пред женски дио чланства. Док ситуација тако налаже, редовни састанци одржаваће се у онлајн окружењу, уз очекивање да ће са сваком новом приликом све већи број жена из различитих синдикалних организација присуствовати истима.