Предсједник Синдиката управе Божо Марић на консултацијама код Радована Вишковића предсједника Владе Републике Српске поводом Буџета и ПЕР за 2021.годину

Без обзира на све финансијске изазове са којима се суочава Република Српска, у јавној управи за сада неће бити отпуштања и смањења плата. Српска ускоро добија нов Закон о државним службеницима!

Предсједник Синдиката управе Републике Српске, Божо Марић као члан делегације Конфедерације синдиката Републике Српске учествовао је у консултацијама у вези са Буџетом и ПЕР за 2021.годину.

Предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, разговарао је са делегацијом КСРС предвођеном предсједником Жељком Тепавчевићем, а у истој су се нашли још и потпредсједници Божо Марић и Обрад Белензада, и предсједник Синдиката радника удружених у енергетици Слободан Остојић. Тема разговора био је Буџет и ПЕР за 2020.годину.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске захвалио се предсједнику Владе РС што је сачуван достигнути ниво зарада без обзира на финансијске потешкоће са којима се суочава Република Српска али и цијели свијет усљед пандемије корона вируса. Истовремено је упознао премијера Републике Српске о свим проблемима са којима се суочавају запослени у јавној управи, те је од предсједника Владе РС затражио одређене одговоре и рјешавање отворених питања за раднике у јавној управи.

Марић је истакао да је незадовољан радом Управне инспекције, нарочито на подручју Требиња и Вишеграда, те је затражио да се појачају активности надзора над примјеном ПКУ за запослене у ЈЛС. Такође је затражено да се у Буџету обезбједе додатна финансијска средства у Буџету за СЗП како би се исплатила накнада за отежане услове рада, да се исто учини за запослене у Инспекторату РС, да се активности РУЦЗ у погледу деминирања наставе све док то дозвољавају временски услови. Истакнута је злоупотреба репрезентативности мањинског Жутог синдиката који опструише формирање Одбора за преговоре у складу са Законом о раду а самим тим и закључивање ПКУ за органе управе и јавне службе, чиме се радици доводе у изузетно несигуран положај. Усаглашено је да Синдикат који има миноран број чланова у односу на Синдикат управе више не може бити препрека да радници у органима управе и јавним службама напокон добију ПКУ.

Иницијатива Синдиката управе ускоро ће донијети резултат кроз нови Закон о државним службеницима!

С обзиром на то, да је Синдикат управе Републике Српске уназад неколико годину стално покретао иницијативу да државни службеници добију нови Закон, добили смо обећање од премијера да ће Република Српска у 2021.години добити нови Закон о државним службеницима. То је резултат рада нашег Синдиката, Министарства управе и локалне самоуправе који већ цијелу годину дана раде на изради текста Закона.

Након усвајања овог закона, ући ће се у израду новог закона о зарадама, чиме ће први круг реформе јавне управе бити завршен, поручио је након састанка Божо Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске.