Запослени радници у Градској управи Бања Лука у паници након што је Драшко Станивуковић „замјенио“ Игора Радојичића на мјесту градоначелника

Радници немају повјерења у ЖУТИ СИНДИКАТ и Савез синдиката!

Након најаве новог градоначелника да ће увести реда у рад ГУБЛ, радници нас свакодневно контактирају и траже заштиту  Синдиката управе Републике Српске!

На последњим локалним изборима одржаним 15. новембра у највећем граду Републике Српске дошло је до промјене на мјесту градоначелника, те је умјесто досадашњег Игора Радојичића изабран Драшко Станивуковић.

Ова промјена на мјесту градоначелника, била је аларм за сазивање сједнице Синдикалног одбора, јер је господин Станивуковић најавио радикалне промјене у раду Градске управе Бања Лука. Уколико у обзир узмемо да је Законом о локалној самоуправи дефинисан број запослених у складу са бројем становника и да је та одредба нормирана „три запослена на хиљаду становника“ лако се дође до рачунице да тренутно у Градској управи Бања Лука имамо 220 радника вишка, према актуелном закону који дефинише ову област. Тренутно је број запослених 819!!

Овај податак уз промјену персоналног рјешења на мјесту градоначелника, свакако је био аларм за сазивање сједнице Синдикалног одбора ГУ БЛ, на коју су позвани и представници Савеза синдиката и предсједник Жутог синдиката који дјелује у овој синдикалној централи.

Након одржане сједнице сви дијелови Градске управе Бања Лука облепљени су овим дописом ССРС и Жутог синдиката, што је изазвало додатну пометњу међу радницима који су у апсолутном страху „да се нешто крупније иза бријега ваља“ а да се на сједници ЖУТОГ Синдиката иза затворених врата расправљало о сасвим другим питањима која су ових дана актуелна међу запосленима, а то је: „Ко остаје, а ко иде кући након што нови градоначелник преузме дужност“!

Позивамо раднике ГУ БЛ да реактивирају своје чланство у Синдикату управе Републике Српске!

Од тада до данас, телефони Синдиката управе Републике Српске напросто су се усијали од позива забринутих радника, који немају повјерење у рад ЖУТОГ Синдиката. Радници од нас као репрезентативног Синдиката и потписника њиховог колективног уговора, а који се примењује на запослене у градским односно општинским управама траже информације о њиховој судбини и шта их то чека у наредном периоду.

Разочарење које исказују сазнањем да су без њиховог знања пребачени у ЖУТИ Синдикат, те да више нису наши чланови и да им ми тренутно нисмо адреса за њихове проблеме, али и поруке честитих радника „тешко нама ако нас они буду бранили, и ко је њих познавао ни пакао му неће тешко пасти“ натјерало нас је да се овим путем обратимо свим запосленим радницима у Градској управи Бања Лука.

Наш циљ је да са искреним, политички некомпромитованим радницима радимо на заштити њиховог радноправног статуса у наредном периоду. Свакако да запослене у Градској управи Бања Лука, у наредном периоду чека много изазова. Свјесни смо чињеница и актуелног стања у ГУ БЛ, али исто тако и да радници не могу бити таоци неодговорног понашања синдикалних лидера зарад њихових личних интереса.

У Градској управи Бања Лука тренутно имамо јединствену ситуацију, да је начелник Комуналне полиције и предсједник Синдикалне организације! Дакле „послодавац“  је уједно и заштитник радника? Да добро сте прочитали, али то може једино у ЖУТОМ Синдикату! 

Првенствено уважавајући чињеницу да је Синдикални одбор ГУ Бања Лука обмануо запослене када је доносио одлуку о чланству у ЖУТОМ Синдикату, као и да су радници незадовољни радом Синдикалне организације ГУ БЛ. Због тога користимо ову  прилику да позовемо све заинтересоване раднике да нам се јаве како би реактивирали своје чланство у Синдикату управе Републике Српске. Свакако да ће у веома кратком периоду пред нама предсједник Синдиката управе именовати повјереника за провођење избора, како би се реактивирала Синдикална организација Административне службе Град Бања Лука. Задатак новог руководства СО ГУ БЛ биће да заједно са Синдикатом управе ради на очувању достигнутог нивоа права и радноправног статуса запослених.

У новој/старој Синдикалној организацији више никада неће бити мјеста за представнике Синдикалног одбора ГУ БЛ који су на нестатутаран начин искључили раднике из чланства Синдиката управе Републике Српске!