Одржан радни састанак Драшка Станивуковића градоначелника Бања Луке и делегације Синдиката управе Републике Српске

Станивуковић са Синдикатом управе о свим питањима од значаја за рад локалне самоуправе и запослене у Градској управи Бања Лука

Градоначелник Бања Луке, Драшко Станивуковић данас је угостио делегацију Синдиката управе Републике Српске предвођену предсједником Божом Марићем.

На данашњем састанку било је ријечи о; ревитализацији чланства у Синдикалној организацији ГУ Бања Лука која дјелује у оквиру Синдиката управе РС, најавама измјена и допуна Закона о локалној самоуправи Републике Српске али и  Закона о службеницима и намјештеницима у локалним самоуправама, али и о Посебном колективном уговору за запослене у јединицама локалне самоуправе који истиче 5. марта 2021.године.

Градоначелник Станивуковић изнио је своје виђење и став када су у питању наведена законска рјешења, са посебним освртом на  вредновање рада запослених у локалним заједницама.

„Данашњи састанак са градоначелником Станивуковићем за Синдикат управе веома је значајан, јер нам је битан став градоначелника највеће Градске управе у Републици Српској у којој ради преко 750 запослених. Када су у питању законска рјешења од значаја за рад јединице локалне самоураве и њених упосленика, имамо заједнички став, а то је да се системски закони не могу мијењати преко кољена, већ да је неопходно урадити свеобухватну анализу постојећег стања и укључити ширу јавност и све  заинтересоване стране у сам процес измјена. Када је у питању колективни уговор којим се уређују права запослених, став градоначелника је да би у истом требало уредити варијабилни дио зараде, што ће Синдикат свакако подржати када отвори преговоре по овом питању са Владом Републике Српске. За нас као Синдикат је тренутно најзначајнија ревитализација чланства у Синдикалној организацији Градске управе Бања Лука која дјелује у оквиру Синдиката управе Републике Српске, те нам је од круцијалног значаја да се омогући несметан рад Марију Караџи повјеренику Синдиката управе. Задатак именованог повјереника је да организује изборе у овој синдикалној организацији, након што су појединци због личних интереса превели раднике у Жути синдикат који је основан 2018.године. На данашњем састанку је од градоначелника затражено да се не умањује достигнути ниво права запослених у Градској управи, али и да се приликом израде Правилника о систематизацији и организацији радних мјеста и приликом израде новог колективног уговора у Градској управи Бања Лука уваже ставови нашег Синдиката. Постигнут је договор да се у наредном периоду, након што се окончају синдикални избори, интензивирају радни састанци представника Градске управе и Синдиката на којима ћемо заједнички детаљно анализирати ситуацију и положај запослених у Градској управи Бања Лука“ истакао је Божо Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске.

Градоначелник Драшко Станивуковић је истакао да му је битан став Синдиката управе Републике Српске, као и да уважава приједлоге и идеје Синдиката јер је он важан партнер Градске управе Бања Лука.

Делегацију Синдиката управе осим предсједника чинили су Синиша Ћеркета потпредсједник Синдиката управе Републике Српске и Марио Караџа повјереник Синдикалне организације Градске управе Бања Лука у оквиру Синдиката управе Републике Српске.