Колективни уговор за запослене у Градској управи Приједор чији потписници су градоначелник Далибор Павловић и Милован Половина предсједник Синдикалне организације Градске управе Приједор

Градоначелник Приједора Далибор Павловић и представници Синдиката управе Републике Српске потписали су данас у Приједору нови појединачни колективни уговор.

Предсједник репрезентативне Синдикалне организације Градске управе Приједор Милован Половина и Далибор Павловић градоначелник Приједор у сриједу 14.04.2021.године су потписали Појединачни коелктивни уговор за запослене у Градској управи Приједор. Церемонији потписивања присуствовали су и Божо Марић предсједник и Синиша Ћерекета потпредсједник Синдиката управе Републике Српске.

“Оно што је јако битно из овог уговора је то што смо ускладили коефицијенте који су важећи на републичком нивоу како би наши запослени имали адекватно плаћено своје вријеме које проводе на послу. Мислимо да је то значајно јер један дио радника није имао ни загарантовану, минималну плату која је загарантована”, рекао је Павловић.
Он је изразио задовољство што је усаглашен овај акт који је битан за све и што су добри односи између синдиката, Градске управе и градоначелника. “Такође ме радује и чињеница да Синдикат управе преко Савјета Европе планира реализацију одређених пројеката на територији града Приједора што ће бити јако значајно за наш град и овим путем се захваљујем што су покренули те пројекте које ћемо заједничким снагама да реализујемо”, поручио је Павловић.

Предсједник Синдикалне организације ГУ Приједор Милован Половина захвалио се градоначелнику на исказаном разумјевању да се ријеши неправда из претходног периода и да се међу првим локалним заједницама закључи овакав колективни уговор. У оквиру наше организације дјелује преко 220 запослених у Градској управи Приједор и вјерујем да ћемо увећати овај број јер смо се потрудили да направимо помак за сваког радника и да ће то радници препознати. Неки бенефити се неће примјенити сад и одмах, али хоће за два-три мјесеца када буде завршен Акт о процјени ризика. Оно што смо тражили од првог дана, градоначелник је испоштовао и по првви пут синдикат ће активно надзирати израду Акта о процјени ризика којим ће се увећати одређена примања.


Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић изјавио је да је дошло до усклађивања одређених коефицијената којима су радници били на неправедан начин закинути и нису имали усклађене коефицијенте онако како је то прописано посебним колективним уговором. “Посебно ме радује да је градоначелник формирао тим испред Градске управе Приједор који ће заједно са овлаштеном агенцијом израдити акт о процјени ризика. То говорим из простог разлога што је Законом о заштити здравља дефинисано увећање плата за људе који раде са посебним условима рада. Ту прије свега мислим на ватрогасце, инспекторе, комуналне полицајце. Подсјећам да у Синдикалној организацији Градске управе Приједор дјелује преко 85% запослених у нашем Синдикату, али исто тако морам да кажем да смо покренули захтјев за утврђивање репрезентативности у оквиру ГУ Приједор јер овдје дјелује и једна минорна група радника у оквиру Жутог синдиката. Доказаћемо да они у овој Градској управи немају репрезентативност, а самим тим немају никакав легитимитет за било какве преговоре”, навео је Марић.