Измењене су одредбе Посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе које важе двије године – ријешен дугогодишњи проблем ватрогасаца-спасилаца

Министрица управе Сенка Јујић и Божо Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске закључили измјене ПКУ које важе двије године

Након што је Народна скупштина Републике Српске усвојила измјене и допуне законских прописа као што су Закон о раду; Закон о доприносима; Закона о порезу на лични доходак и преласка на бруто обрачун зарада, неопходно је било приступити измјенама Посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе како би се утврдили нови коефицијенти за обрачун зарада преко 6500 запослених. Имајући у виду да су локалне заједнице усвојиле своје буџете, као и да су измјенама законских прописа локалне заједнице изгубиле велики дио изворних прихода у својим буџетима и њихових захтјева да дође до одређених умањења, наш основ циљ био је да сачувамо достигнути ниво плата и права, и да уложимо максимални напор за стварање додатног простора да се кроз појединачне колективне уговоре у локалним заједницама увећају плате у свим платним групама. Након иницијалног састанка 19. јануара када је Министарство управе и локалне самоуправе упознало оба репрезентативна синдиката о приједлогу измјена ПКУ али и томе да измјене ПКУ након Одлуке Уставног суда РС може закључити једино Синдикат управе Републике Српске као потписник основног текста ПКУ, органи Синдиката су наставили преговоре са Министарством управе и локалне самоуправе у циљу закључивања измјена ПКУ. Морамо нагласити да је овај ПКУ једини правни основ за закључивање појединачних колективних уговора у локалним заједницама и да је важност постојања овог акта од неизмјерне важности за све запослене. Због тога смо уложили максимални напор да раднике у 64 локалне заједнице не оставимо без плата, као што су то биле намјере Жутог синдиката!!

Оно што морамо истаћи да смо кроз ПКУ увећали плате за 10% у првој и другој платној групи, а да су сви припадници ватрогасно спасилачких јединица коначно сврстани јединствено у четврту платну групу што је био захтјев Синдиката управе Републике Српске од 2021.године. У свим осталим платним групама створене су правне претпоставке да се кроз закључивање појединачних колективних уговора у свакој локалној заједници дође до повећања плата, што значи да ће синдикалне организације одиграти значајну улогу у наредном периоду.

Обећано – испуњено, ријешен дугогодишњи проблем за 1.200 ватрогасаца-спасилаца у Републици Српској

Преговарачки тим СУРС којег су чинили предсједник Божо Марић, замјеник предсједника Синиша Ћеркета, потпредсједник Лазар Гајић и Милорад Митровић секретар СУРС уложили су максимални напор како би испунили обећање које смо дали када смо формирали Струковни одбор ватрогасаца-спасилаца, а то је да ћемо ватрогасце-спасиоце јасно позиционирати у ПКУ! До сада су ватрогасци-спасиоци били деградирани и омаловажавани када су у питању њихове зараде, јер су у 70% локалних заједница радили за најнижу загрантовану плату! Овим измјенама коначно је ријешен дугогодишњи проблем за 1200 припадника ТВСЈ у Републици Српској.

Користимо ову прилику да се захвалимо министрици Сенки Јујић која је препознала овај проблем ватрогасаца-спасилаца и која је прихватила захтјев Синдиката управе Републике Српске да се ватрогасцима одреди коефицијент четврте платне групе, чиме смо значајно увећали плату за ову групу запослених.

СРАМНИ дописи Жутог синдиката и ССРС који се дистрибуирају синдикалним организацијама

Како је Уставни суд Републике Српске утврдио да је Жути синдикат илити Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби који дјелује у оквиру Савеза синдиката РС у претходним годинама НЕУСТАВНО и НЕЗАКОНИТО закључивао измјене ПКУ и да су исте ствављене ван правног промета Републике Српске као ништавне, и да Жути синдикат није имао прилику да учествује у процесу измјена ПКУ јер је Уставни суд РС утврдио да измјене могу закључивати искључиво Министарство управе и Синдикат управе Републике Српске, приступили су најприземнијим и примитивним атацима на Синдикат управе Републике Српске.

Усљед неучествовања у закључивању измјена ПКУ, Жути синдикат је доставио дописе свим синдикалним организацијама, начелницима и градоначелницима износећи најогавније лажи и неистине.

У својим дописима најогавније оптужују Синдикат управе РС и Министарство управе да су закључили незаконите, непримјерене и дискриминирајуће одредбе ПКУ?! Оптужују Синдикат управе РС да је издао раднике? Да ли они знају да су ове измјене ПКУ створиле правну претпоставку за обрачун зарада 6500 запослених у градским односно општинским управама, а да су управо ОНИ жељели да 6500 радника остане без тог правног основа?! Да ли знају да су плате запослених у првој и другој платној групи директно увећане од 55-65 КМ? Да је 1200 ватрогасаца-спасиоца коначно добило коефицијент четврте платне групе, а да су у 70% локалних заједница ватргоасци-спасиоци примали најнижу плату у Републици Српској?

На сва ова питања одговоре ће им дати њихово чланство које нам шаље поруке подршке након њихових срамних дописа, свакако да ће то бити валоризовано у наредном периоду када ће усљедити велики повратак запослених у редове Синдиката управе Републике Српске који се показао као једини истински заштитник запослених у јавној управи.

Нове одредбе ПКУ –  Измјене ПКУ за запослене у области локалне самоуправе РС – јануар 2022. (1)