Сви радници ЈУ „Дом за лица са инвалидитетом Приједор“ незадовољни радом иступили из Савеза синдиката РС и формирали синдикалну организацију у оквиру Синдиката управе Републике Српске

Незадовољни радом Савеза синдиката РС на чијем челу се налази Ранка Мишић, сви чланови – њих 68 потписало приступнице новоформираној синдикалној организацији у оквиру Синдиката управе Републике Српске

Запослени у ЈУ „Дом за лица са инвалидитетом“ Приједор незадовољни радом Савеза синдиката РС на чијем челу се налази Ранка Мишић и гранског Синдиката здравства и социјалне заштите РС иступили су из ССРС и формирали су синдикалну организацију у оквиру Синдиката управе Републике Српске.

Синдикална организација окупља 68 запослених, а за предсједника је изабран Митар Карлица.

Имајући у виду да се на нас запослене у ЈУ „Дом за лица са инвалидитетом“ Приједор примењује Закон о платама за запослене у јавним службама Републике Српске и Посебни колективни уговор за запослене у јавним службама Републике Српске, а да Синдикат управе Републике Српске преговара о тим прописима за нас није било двојбе да треба да пређемо у Синдикат управе.

Чак шта више постављамо питање ЗБОГ ЧЕГА смо све ове године били у Синдикату здравства и социјалне заштите РС и плаћали им чланарину ако ОНИ не преговарају о нашим правима? Шта смо то ми плаћали, питају радници?!

Ми не желимо да будемо дио синдиката у којем се стално шаљу разноразни дописи у којима су крупне ријечи постале сићушне, а за радника у струци се мало шта или боље рећи ништа није урадило! Рад, статус и положај запослених у систему који је веома сложен и комплексан сам по себи, није адекватно ријешен и ми желимо да се то исправи, а наш радноправни статус уреди на много бољи начин.

Годинама таворимо на дну и имамо мизерне плате, слушајући разноразна образложења синдикалаца, а да је при томе истина сасвим другачија.  РАЗЛОГ – Годинама смо били дио синдиката који није надлежан да преговара у наше име, али нам је уредно наплаћивао чланарину?

Желимо да будемо дио Синдиката управе Републике Српске који већ дужи временски период води проактивну синдикалну политику, у циљу враћања права на посебно исказивање накнада топлог оброка и регреса. Док са друге стране имамо ситуацију да смо годинама плаћали чланарину Ранки Мишић која је 2007 као предсједник Савеза синдиката РС била дио актера који су кроз наметање закона о платама за 55 000 радника укинули право посебног исказивања накнада за топли оброк и регрес!

Уз све то, никада нас нису правно упутили да они нису надлежни за наша питања у складу са примјеном законских прописа, већ су годинама ћутали и убирали наших 50% прихода! Због свега наведеног 68 радника је одлучило да напусти ССРС и Синдикат здравства и социјалне заштите који је ненадлежан за питања запослених у овој установи и пређе у редове Синдиката управе Републике Српске који потписује ПКУ за запослене у јавним службама Републике Српске и преговара о нашим правима. Уз подршку Синдиката управе Републике Српске желимо јасно да позиционирамо струку у оквиру наше установе и да будемо уз тим људи који се грчевито бори у борби за враћање топлог оброка и регреса што је императив за све запослене у јавним службама Републике Српске, поруке су након састанка.

Овим путем позивамо и остале раднике на које се примењују Закон о платама за запослене у јавним службама РС и ПКУ за запослене у јавним службама РС да нам се придруже!

БУДИ и ТИ ДИО НАС!