Влада Републике Српске да испоштује Закључак народних посланика и припреми нове или измјене и допуне закона о платама у којима ће се посебно исказати накнаде за топли оброк и регрес

Топли оброк и регрес немају алтернативу – тражимо да Влада Републике Српске испоштује Закључак НСРС

У Добоју је одржана Четврта сједница Републичког одбора Синдиката управе Републике Српске на којој је разматрано низ питања. Свакако да је најзначајнији дио питања био посвећен измјенама Закона о раду, Закона о порезу на доходак, Закона о доприносима, измјенама Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе и његове примјене у пракси, али свакако највећи фокус усмјерен је на иницијативу коју је покренуо Синдикат управе Републике Српске са осталим синдикатима у циљу измјена закона о платама којима би се запосленима у јавном сектору вратило право на накнаде топлог оброка и регреса.

Уводно излагање у смислу појашњења која нам доносе измјене Закона о раду дао је Др проф Рајко Кличковић , савјетник Душка Милуновића министра рада и борачко инвалидске заштите. Уважени г-дин Кличковић детаљно је појаснио шта су новине у радном законодавству Републике Српске, са посебним акцентом на позиционирање колективних уговора.

Анализа примјене измјена ПКУ за запослене у области локалне самоуправе показала је да је једва десетак општинских односно градских управа у потпуностти примјенило одредбе ПКУ, док је у осталим локалним заједницама тај процес у току, а напомињемо да је рок за усклађивање 11.04.2022! Користимо ову прилику да позовемо све локалне заједнице које имају проблем у примјени загрантованих коефицијената, да нам се јаве у циљу остваривања права запослених у ЈЛС. Након истицања рока за усклађивање колективних уговора, Синдикат управе Републике Српске ће од Управне инспекције затражити да се изврши надзор у јединицама локалне самоуправе у циљу децидне примјене ПКУ за запослене у ЈЛС.

За Синдикат управе Републике Српске, топли оброк и регрес немају алтернативу!

Синдикат управе Републике Српске је 27 маја 2021.г на сједници Скупштине СУРС усвојио низ закључака којима се обавезује руководство СУРС да их спроведе како би се након 13 година запосленима у јавном скетору вратило право на посебно исказивање накнада за топли оброк и регрес. Подсјећамо да је руководство СУРС испунило све закључке у смислу разговора са премијером и мнистрима, разговора са представницима свих посланичких клубова у оквиру Народне скупштине Републике Српске и обезбједило подршку за изгласавање Закључка народних посланика, који су обавезали Владу Републике Српске да са синдикатима припреми нове или измјене и допуне закона о платама у којима ће се накнаде топлог оброка и регреса посебно исказивати. Имајући у виду да је кроз разговор са премијером договорено да се сачека први квартал 2022 како би се сагледало пуњење буџета, а након тога приступило измјени или доношењу нових закона о платама, Републички одбор Синдиката управе Републике Српске од предсједника Владе РС тражи испуњавање Закључка НСРС. Уколико до 24. марта 2022 године не дође до формирања радних група које би имале задатак да припреме нове законе о платама, делегати Скупштине СУРС ће на сједници заказаној за 24 март разматрати Интерпелацију која ће бити упућена у Народну скупштину Републике Српске на разматрање уколико Влада РС до тада не покрене процедуре за измјене закона о платама.

Десети спортско рекреативни сусрети биће одржани у ЗТЦ Бања Врућица у периоду од 09. – 12.06.2022.године

Републички одбор Синдиката управе Републике Српске донио је одлуку о организацији и одржавању јубиларних Десетих спортско рекреативних сусрета, који ће се одржати у периоду од 09-12.06.2022. Имајући у виду да је на прошлим Деветим спортским сусретима учествовао 671 учесник из 34 синдикалне организације, ове године очекујемо још већу заинтересованост.

 

И ове године за све учеснике организатор је обезбједио одличне услове, добро дружење и незабораван провод. Како је већ исказано огромно интересовање за овогодишње сусрете позивамо све синдикалне организације да на вријеме изврше своје резервације, јер ћемо на располагању имати цца 700 мјеста.

У септембру мјесецу Синдикат управе Републике Српске биће домаћин и организатор Једанаестих регионалних сусрета синдиката управе и правосуђа Југоисточне Европе, а побједници у дисцплинама на сусретима Синдиката управе РС чиниће екипу Синдиката управе Републике Српске на тим такмичењима.