Незадовољни радом и дугогодишњим обманама од стране Савеза синдиката РС, запослени у ЈУ Национални парк КОЗАРА приступили Синдикату управе Републике Српске

Након деценијског обмањивања од стране Савеза синдиката РС, незадовољни радници Јавне установе „Национални парк Козара“ приступили Синдикату управе Републике Српске

У претходном периоду Синдикат управе Републике Српске контактирали су запослени из Јавне установе „Национални парк Козара“ незадовољни и огорчени радом Савеза синдиката РС на челу са Ранком Мишић, након чега је предсједник Синдиката управе Републике Српске у складу са статутарним овлаштењима именовао повјереника у овој јавној установи са циљем формирања синдникалне организације. Именовани повјереник у веома кратком року окупио је 42 од укупно 57 запослених у овој установи, који су приступили синдикалној организацији.

Имајући у виду све наведено, у понедељак 07.03.2022.године одржана је Изборна скупштина на којој су изабрани и конституисани органи СО, те је у складу са Статутом СУРС изабран Синдикални одбор, Надзорни одбор, док је за предсједника изабран Драшко Анђелић.

У име Синдиката управе Републике Српске изборној скупштини присуствовала је и делегација у саставу Божо Марић предсједник, Синиша Ћеркета замјеник предсједника и Лазар Гајић потпредсједник СУРС.

„Драго ми је што сваким даном расте повјерење у наш рад и оно што радимо у име радника у јавном сектору, јер наш број чланова и синдикалних организација у оквиру Синдиката управе Републике Српске свакодневно расте што говори у прилог повјерењу радника. Изузетно ми је драго да смо данас овдје са вама, јер је ово 13 синдикална организација коју формирамо ове године од чега их је 11 приступило незадовољно радом Савеза синдиката РС, док су 2 новоосноване организације. Није ми јасно да сте преко десет година обмањивани од стране Савеза синдиката РС и Гранског синдиката шумарства у оквиру Савеза и да се нисте раније јавили, јер они не могу да преговарају о вашим платама, већ је то искључиво у надлежности Синдиката управе Републике Српске као репрезентативног синдиката за област јавних служби! На вас се примењује Закон о платама за запослене у јавним службама и Посебни колективни уговор за запослене у јавним службама РС, о чему преговоре води и ПКУ закључује Синдикат управе Републике Српске, а НЕ Савез синдиката РС или Грански синдикат шумарства који преговара о платама у области шумарства и дрвопрераде што свакако није ЈУ Национални парк Козара. Вјерујем да сте сада свјесни да сте све ове године били обманути у синдикату, који заправо не преговара о вашим правима и не може ништа да уради за вас, апсурдно, али је то једина истина. У наредном периоду наш фокус рада биће усмјерен на усклађивање закона о платама са Законом о раду у циљу враћања топлог оброка и регреса. Оно што слиједи у оквиру ваше установе након што обавимо све неопходне формалности слиједе преговори о новом колективном уговору код послодавца и у тим процесима можете очекивати сву неопходну помоћ Синдиката како би колективни уговор уредили на најбољи могући начин“ – истакао је Марић.