Усвојена Интерпелација у вези са враћањем топлог оброка и регреса за 54.118 запослених у јавној управи, полицији, здравству, просвјети и правосуђу коју ће Синдикат управе предати у Народну скупштину Републике Српске

Делегати Скупштине СУРС усвојили Интерпелацију коју ће 30. априла упутити у НСРС уколико Влада Републике Српске до тад не испуни закључак Народне скупштине Републике Српске од 15.12.2021.године

У Теслићу је 24. фебруара одржана Посебна сједница Скупштине Синдиката управе Републике Српске којoj је осим делегата, присуствовао и велики број представника парламентарних странака у оквиру Народне скупштине Републике Српске, Владе Републике Српске и бројних буџетских и фондовских синдиката који подржавају иницијативу за враћање права на посебно исказивање накнада за топли оброк и регрес.

Божо Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске упознао је делегате и госте да је руководство Синдиката управе Републике Српске испунило све закључке које су делегати усвојили 28. маја 2021.године и то:

Имајући у виду да су Синдикат радника унутрашњих послова РС (МУП РС), Струковни синдикат доктора медицине РС, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара РС и Самостални синдикат здравства и социјалне заштите РС уз Синдикат управе РС у Народну скупштину РС 14.12.2021.г упутили захтјев народним посланицима како би усвојили ЗАКЉУЧАК којим ће Владу РС обавезати да припреми нове законе у којима ће се посебно исказати топли оброк и регрес и да је такав ЗАКЉУЧАК и усвојен са 57 гласова ЗА сматрамо да смо направили озбиљан искорак у рјешавању овог проблема. Како Влада РС до данас није испоштовала закључак НСРС, ми смо данас принуђени да разматрамо интерпелацију коју је припремио наш правни тим на челу са секретаром СУРС, Мр Милорадом Митровићем и коју ћемо упутити у Народну скупштину Републике Српске како би се народни посланици у изборној годинни очитовали о истој – поручио је Марић.

Мр Милорад Митровић секретар Синдиката управе РС присутнима је изложио интерпелацију која представља упоредно правну анализу стања у земљи и региону, али и извора права која сваком раднику гарантује право на накнаду трошкова за исхрану које је основно фундаментално право сваког радника у циљу обезбеђивања достојанственог рада утврђено још у прошлом вијеку. Ово право утврђено је актима МОР – Међународне организације рада, препорука МОР и топли оброк мора бити утврђен у истој висини за сваког радника. Срамота је да се ми данас у 2022.години боримо да остваримо право на достојанствен рад и права која конзумирају наше колеге које немају законе о платама. Интерпелација је политички квалификовано питање о одређеној теми и СУРС ће тај механизам да искористи у Народној скупштини РС, узимајући у обзир да Влада Републике Српске није испоштовала закључак народних посланика који је усвојен једногласно.

Игор Жунић – шеф Клуба посланика СНСД поручио је да лично као човјек је за враћање топлог оброка и регреса, али да он као озбиљан политичар ће поштовати став странке када то питање дође на дневни ред. Видјели сте да је предсједник наше странке Милорад Додик најавио да ће бити повећање плата ове године јер имамо појачану инфлацију у 2022.години, а истовремено да су пред нама захтјеви бораца и Удружења 4+ који су тешки близу милијарду КМ без захтјева ваших синдиката. Наравно да је мени као посланику из владајуће странке овдје данас најтеже јер ми морамо показати одговорност према свим категоријама и свјестан сам да ће опозиција објеручке подржати ваше захтјеве. Иницираћу састанак са предсједником Додиком, премијером Вишковићем и министрицом финансија како би се још једном размотрио ваш захтјев и како би се покушало наћи компрмисно рјешење на обострано задовољство – поручио је Жунић.

Маринко Драгишић – замјеник шефа Клуба посланика Уједињене Српске на самом почетку упутио је подршку инцијативи Синдиката управе Републике Српске и пренио је ријечи подршке предсједника УС др Ненада Стевандића. Уједињена Српска је у свом Програму рада етаблирала ваш захтјев од прошле године, а он се огледа у отклањању дискриминације према запосленима који не остварују право на топли оброк и регрес. Ми ћемо као партија која је у НСРС и предложила закључак којим су посланици обавезали Владу РС да припреми нове законе о платама подржати вашу интерпелацију јер Влада РС није припремила нове законе о платама, али ћемо предложити и да накнада за топли оброк буде неопорезива до одређеног износа – поручио је Драгишић.

Раденко Ћупић – посланик ПДП поручио је да инцијатива Синдиката ће сасвим сигурно добити подршку ПДП и остатка опозције када се интерпелација нађе пред њима. Основно елементарно право радника је да има исхрану у току рада, не можемо ми посланици бити лицемјерни и рећи да радник у управи, полицији, здравству, просвјети и правосуђу нема право на топли оброк, а да ми посланици имамо то право. Ова неправда се мора исправити – поручио је Ћупић.

Драгутин Шкребић – члан Предсједништва СПС је у име посланичке групе Социјалистичке партије Српске упутио је подршку иницијативи Синдиката управе РС те је истакао да ће када интерпелација дође у НСРС посланици СПС исту подржати. Неозбиљно је да Влада РС не поштује закључке Народне скупштине РС као највишег законодавног тијела Републике Српске – поручио је Шкребић.

Александар Шувак (НПС) – помоћник министра управе и локалне самоуправе истакао је да ресорно Министарство жели да чује захтјеве социјалног партнера тј Синдиката управе РС и да заједно са синдикатом покушамо доћи до најбољих рјешења за раднике.

Аница Јондић – предсједница Синдиката радника унутрашњих послова (МУП РС) истакла је у свом обраћању да синдикат полиције као што је 14.12.2021.г заједно са данас присутним синдикатима упутио захтјев за изгласавање Закључка НСРС у вези са топлим оброком и регресом, да ће исто тако и крајем априла заједно са Синдикатом управе РС предати интерпелацију уколико Влада РС не припреми нове законе. Срамота је да наши полицајци немају исхрану, срамота је да неко ко ради најсложеније послове и по 12 а не тако ријетко и по 24 часа у 21 вијеку нема основно елементарно право на исхрану – поручила је Јондићева.

Хирург др Јовица Мишић – предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС истакао је да синдикат доктора пружа пуну подршку напорима Синдиката управе у циљу враћања топлог оброка и регреса, као и да ће као и 14 децембра 2021.г и крајем априла 2022.г када Синдикат управе РС буде предавао интерпелацију у НСРС имати пуну подршку нашег синдиката – поручио је Мишић.

Мирко Шербеџија – пресједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара истакао је приликом обраћања да је синдикат сестара и техничара одмах након покретања иницијативе Синдиката управе РС стао уз СУРС и да ће тако остати до краја наше борбе, тј док се не врати право на топли оброк и регрес. Влада РС уколико има намјеру да задржи медицински кадар у Републици Српској, мора да чује глас радника из здравства, а данас овдје имамо три синдиката која окупљају дупло више радника од оних који Влади РС сугеришу шта да раде. Таква пракса се мора зауставити, а Влада РС да чује шта јој поручују они који окупљају највећи број радника у здравству и јавном сектору – поручио је Шербеџија.

Жељко Шукало – предсједник Самосталног синдиката у здравству и социјалној заштити РС поручио је да је овај синдикат уз Синдикат управе РС и иницијативу која је покренута у Народној скупштини РС 14 децембра захваљујући управо овдје данас присутним синдикатима, те ћемо остати досљедни и уз Синдикат управе ћемо бити и крајем априла када се интерпелација буде предавала у НСРС – поручио је Шукало.

ЗАКЉУЧЦИ:

Zaključak 1

Zaključak 2

Zaključak 3

Медији о Посебној сједници:

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=467854&fbclid=IwAR0Swgv9-RHJlwdKY1BccRwa_zqGCXVTk5VqpEeS0LjOgb-q_enPhy8YQyo

https://srpskainfo.com/postovati-zakljucke-nsrs-skrebic-podrska-sindikatu-uprave-srpske-u-rjesavanju-problema-zaposlenih/?fbclid=IwAR1N2Uj-X4uX7VX9rxdYDGnQ26I9OEMQRXBGd7T5EhjYQfOup_ylFiXl5aE

http://tvk3.info/teslic-sindikat-uprave-rs-interpelacija-za-vracanje-toplog-obroka-i-regresa/?fbclid=IwAR3NGFrVE1e996IQPnbDEUwUK2_Idyg_m8djKhMJsJlBw1-eaHORjuA06bo