Или ће Влада РС до 29. априла предложити законе о платама у којима ће топли оброк и регрес бити посебно исказани или синдикати са интерпелацијом иду у Народну скупштину Републике Српске

Владу Републике Српске не поштује Закључак народних посланика, који остаје само мртво слово на папиру

Синдикат управе РС, Синдикат радника унутрашњих послова РС, Струковни синдикат доктора медицине РС, Струковни синдикат медицинских сестара и технничара РС и Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити РС данас су Влади РС дали рок до 29.априла да припреме нове законе у којима ће се накнаде за топли оброк и регрес посебно исказати или ће ових пет синдиката који окупљају преко 15.000 радника упутити Интерпелацију у НСРС. Ово је разуман рок јер Влада РС треба да испоштује Закључак НСРС који је потписао Денис Шулић, а који обавезује Владу РС да припреми нове законе у којима ће се накнаде топлог оброка и регреса посебно исказати. Да би се дошло до испуњења наших захтјева, буквално је потребно измјенити један члан сваког од предметних закона и написати једну реченицу “накнада за топли оброк и регрес нису урачунати у износ основне плате, већ ће се исте посебно исказати”. Надамо се да ће Одлука Уставног суда БиХ којом је Закон о платама и накнадама тужилаца и судија РС проглашен неуставним и незаконитим јер исти није усклађен са Конвенцијом о људским правима убрзати нашу иницијативу и да ће носиоци власти у Републици Српској имати довољно слуха да ово питање ријешимо унутар институција Републике Српске – поручио је предсједник СУРС Божо Марић.

“Међународна организација рада је још 1956 године својим актима уредила да  је топли оброк обавезан у циљу обезбеђивања достојанственог рада, поражавајуће је да се полицајци Републике Српске у 21 вијеку боре за топли оброк! Данас смо овдје испред Владе РС како би их последњи пут упозорили да су дужни испоштовати Закључак НСРС који их обавезује да са синдикатима припреме нове законе, наша порука је да нећемо одустати од наше борбе за топли оброк и да ћемо заједно са ова четири синдиката 29 априла у НСРС предати интерпелацију и у то нико не треба да сумња” – поручила је предсједница Синдиката МУП РС Јондић Аница.

“Уколико је Влада РС опредјељена да иде са повећањем плата, ми их позивамо да слушају шта им поручују радници, вратите нам топли оброк и регрес, а повећање плата нећемо одбити. Немамо више времена за приче, цијене сваки дан дивљају, плате стагнирају, зато нема времена за било какво одлагање у циљу рјешавања наших захтјева” – поручио је предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Мирко Шербеџија.

“Не желимо да нас неко оптужује да су ово предизборне активности, ми на овом питању заједно са Синдикатом управе РС радимо већ дужи период и о томе су упознати сви, од српског члана Предсједништва БиХ, па до све и једног ресорног министра у Влади Републике Српске и свих посланичких клубова у Народној скупштини РС. Желимо да исправимо ову неправду, и да се радницима врати топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте” – поручио је др Јовица Мишић предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС.

“Уколико Влада РС не испуни наш захтјев до 29 априла, наш договор је да идемо у НСРС са интерпелацијом, уколико и ту не буде резултата, ја вам обећавам да ће дио здравтсвених радника изаћи на улицу, а сигуран сам да ће и остали изаћи са нама” – поручио је Жељко Шукало предсједник Самосталног синдиката радника у здравтсву и социјалној заштити РС.