Од захтјева за интерпелацију до потписаног споразума који радницима доноси значајно повећање примања

Данашњи споразум који је потписан између Владе РС и гранских синдиката је продукт нашег захтјева који смо 29. априла предали у Народну скупштину Републике Српске у вези са интерпелацијом о враћању права на посебно исказивање накнада за топли оброк и регрес. Подсјетићу да је интерпелација политички квалификовано питање. Након свих наших активности које смо проводили у претходном периоду у вези са интерпелацијом, али и нашег обраћања на скупу Уједињене Српске, предсједник СНСД Милорад Додик изразио је жељу да као предсједник политичке странке са највећим бројем посланика у НСРС, и предсједник странке чији кадар је на челу Владе РС разговара са синдикатима на тему интерпелације.

Тај састанак је одржан 30 маја и на истом су били присутни Милорад Додик, ресорни министри финансија, управе, здрасвтва и МУП РС и предсједници Синдиката управе РС, Синдиката МУП РС, Синдиката доктора медицине РС, Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС и Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити РС. Интерпелација као политички квалификовано питање отворила је врата да се коначно добију све информације које су биле од значаја у вези са издвајањем накнада из закона о платама, али и разлози због којих Влада РС не може угрозити аранжман са ММФ. Састанак је трајао пет и по сати и на крају се дошло до компромиса и  најбољег рјешења за 54.118 радника у органима управе, јавним службама, просвјети, правосуђу, здравству и полицији. Приликом израде споразума у обзир су узети наши захтјеви, да се кроз повећања мора водити рачуна о оним радницима са најнижим примањима јер се повећањем цијене рада дошло до додатних номиналних разлика у платама запослених. Радници ће кроз ова повећања дефинисана у Споразуму финансијски добити новчани износ “накнада” али ћемо истовремено што је још важније задовољити социјалну правду о ћему се мора водити рачуна у овим јако тешким временима. Ово повећање ће се односити и на запослене у области просвјете и правосуђа, чији синдикати нису учествовали у изради Споразума али смо ми на састанку са Додиком инсистирали да и они потпишу овај споразум, како би се повећања односила и на запослене у овим областима. Подсјетићу вас да ту врсту колегијалности нисмо могли да видимо прошле године од наших колега када су радници у органима управе и јавним службама РС изостављени од повећања плата, чак напротив, могле су да се чују ружне поруке.

Да се подсјетимо, интерпелацију смо упутили због тога што у тренутној законској формулацији је дефинисано, да је у основну плату запослених урачуната накнада за топли оброк и регрес, али када издвојимо износ тих накнада, испада да је плата за велики број запослених мања од најниже загрантоване плате у Републици Српској. Повећање плата за 54118 запослених у Споразуму се посматра кроз три фазе, прва фаза се актуелизује кроз повећање цијене рада и то повећање ће радници добити у јунској плати, друга фаза је у августу кроз измјене коефицијената у којој ће се плата додатно повећати за 100,00 КМ номинално за свих 54.118 запослених, што у процентуалном износу за чистачицу значи 18% док за директора 5%.  Треће договорено повећање слиједи од првог јануара и то само за оне раднике са најнижим примањима, на начин да ће се кроз измјену коефицијената плате увећати радницима чије је основно примање испод републичког нивоа (1.100,00 КМ) бити увећано додатно за 5% чиме се наш захтјев у потпуности испуњава. Четврта фаза споразума дефинише да се након првог квартала 2023. анализирају приходи, инфлација и трошкови живота и сразмјерно томе увећају примања свих запослених.

Овакав споразум по први пут радницима даје гаранције да ћемо имати стални раст плата који ће пратити раст инфлације и то мора постати пракса, без обзира ко био на власти.

Разумијем да има и оних који своје незадовољство изражавају на друштвеним мрежама због тога што нису издвојене накнаде јер смо ми нашу кампању базирали на слогану да топли оброк и регрес немају алтернативу, али их позивам да остану иза тих лажних профила или да изађу из четири зида и активно се укључе у борбу за бољи положај радника. Оно што људи морају да науче, синдикати раде оно што је у интересу радника и зато је нама важно да смо ми постигли циљ којим су задовољни наши чланови, што мене једино и интересује. Потписивање споразума значи и одустајање од захтјева за интерпелацију, што не значи одустајање од било каквог права како се представља у појединим медијима, већ испуњење нашеих циљева. Оно што смо научили да у будућности морају више да се користе парламентарни механизми, јер смо видјели да се цијели политички врх Републике Српске окупио да ријеши проблем који смо наметнули кроз интерпелацију.

И за крај оно што је једино важно за раднике у јавном сектору, да ће плате наших чистачица за август у односу на 29. април када смо у НСРС предали интерпелацију бити веће за 160,00 КМ, радницима са ССС 190,00 КМ, радницима са ВСС 260,00 КМ, медицинским сестрама од 180,00 КМ до 230,00 КМ, полицајцима за 205,00 КМ, наставнцима за 230,00 КМ, докторима од 250,00 КМ до 330,00 КМ итд.

Радницима са НК и ССС од првог јануара плате ће бити додатно увећане за још 5% илити од 60,00 до 90,00 КМ.