У Требињу одржано дводневно акционо планирање Актива младих Синдикат управе Републике Српске

У Требињу је одржано дводневно Акционо планирање Актива младих Синдиката управе Републике Српске.

Бобан Мандић, предсједник Актива младих СУРС отворио је скуп и у свом уводном излагању упознао је младе о активностима и плановима за наредни период.

„Овдје смо да разговарамо о већој укључености младих, како у њиховим синдикалним организацијама, предузећима, локалним самопуправама. Синдикат управе улаже велике напоре да се чује глас младих, како у синдикату тако и шире“, казао је Мандић.

Александра Kнежевић, програмска директорица Развојног центра за младе Београд, истакла је задовољство што су се данас окупили млади из Републике Српске јер је од великог значаја да се њихов глас чује.

„Битно је да сами могу да учествују у креирању процеса. Оно што данас радимо је припрема акционог плана за 2023. годину и у фокусу је модернизација и реформа синдиката као и стављање младих у први план са њиховим идејама. Сви говоре да је битно да наше друштво добије ударну песницу кроз дјеловање младих и ово је прави примјер да су коначно добили шансу да се њихове идеје ставе у први план. Синдикат је снага и врста окупљања која даје снагу и право младима, да буду видљивији у друштву, да промовишу активности“, објаснила је Kнежевић која је додала да млади који су присутни на радионици у Требињу представљају разне организације и предузећа а који у партнерству могу да креирају једну јаку мрежу, утицајну на територији цијеле Републике Српске.

Према ријечима Дајане Ерцег, која долази испред Синдикалне организације младих Фонда Здравственог осигурања из централе Добој, овај семинар је битан за планирање активности у наредном периоду.

„Већ смо имали овакве радионице које нам помажу да кажемо идеје и да нам помогну да их реализујемо. Прије свега, планирамо да проширимо нашу синдикалну организацију, да што више младих има прилику да да свој глас и учествује у креирању“, истиче Ерцег.

О новинама у радном законодавству , младе је упознао Милорад Митровић, секретар Синдиката управе Републике Српске.

„Тежиште наших предавања су заштита на раду, узнемиравање на послу, заштита и радника и послодавца. Такође осврт ћемо дати Закону о раду, обавезној здравственој заштити и свим процесима и промјенама које ће допринјети бољем положају радника“, истакао је Митровић.

„У 2023.г посебну пажњу ћемо посветити јачању структуре младих у оквиру Синдиката и сигуран сам да ће многи од њих у будућем периоду постати синдикални лидери у својим организацијама и Синдикату. Овдје смо да заједно са њима припремимо концепт за јачање њихових структура. Многи млади радници нису синдикално организовани и ми ћемо у наредном периоду радити на томе да дођем до сваког младог радника и објаснимо им зашто је важно да се синдикално организују“, истакао је пресједник СУРС, Божо Марић.