Активи жена и младих у планирању активности за 2023. годину

Више од 50 чланова/ица Актива младих и Актива жена били су дио акционог планирања за 2023. годину у Теслићу и Требињу, размјењујући идеје и приједлоге за активности у наредном периоду. Оба скупа су, осим ретроспективе и заједничке анализе урађеног у 2022. која је показала одличне резултате оба актива, обухватила и стручно предавање Милорада Митровића, секретара Синдиката, како би се што већи број чланова/ица упознао са садржином и примјеном Закона о заштити од узнемиравања на раду.
Ово предавање директан је одговор на потребе истакнуте од самог чланства, које све више узнемиравање на раду препознаје као једно од горућих питања коме је неопходно посветити више пажње у будућности, како кроз информисање и едукацију чланства, тако и кроз организовање мреже подршке за све оне запослене којима иста због ситуације на послу буде неопходна.
Предавање је праћено динамичним дискусијама присутних, интерактивним радом у мањим групама, анализама случаја, а резултирало је приједлозима акционих планова за 2023. годину. Активи су изразили потребу да се састају чешће и заједнички припремају активности, уједно препознајући пројектни менаџмент као једну од области од значаја за прикупљање средстава неопходних за проширење броја и обима синдикалних активности.
Након ове 2022. године, препознате као године жена у оквиру пројекта “У сусрет реформама јавне управе”, услиједиће 2023. као година младих, управо стављајући фокус на омасовљавање чланства, посебно међу младима и новозапосленима, те увођење нових начина и канала комуникације са млађим чланством, а све у циљу приближавања синдикалног активизма истима.
Директним укључивањем активних и заинтересованих представника/ца ове двије категорије чланства, СУРС је показао истинску отвореност за идеје и приоритете чланова, пратећи принципе транспарентности и отворене комуникације, те развијајући осећај власништва над процесима међу свима њима, још једном демонстрирајући зашто се везује баш за слоган “буди и ти дио нас”.
Акциона планирања Актива младих и Актива жена уведена су као редовне синдикалне активности од покретања пројекта “У сусрет реформама јавне управе” који се реализује уз подршку Међународног центра Олоф Палме кроз програм подршке за Западни Балкан.