Шта нам је то донио Закон о заштити од узнемиравања на раду

У сусрет 8. марту – Међународном дану жена, Синдикат управе Републике Српске ставља у фокус још једну тему од изузетног значаја за сектор јавне управе – примjену Закона о заштити од узнемиравања на раду.

У циљу адекватне анализе стања пред осмомартовску конференцију Актива жена, припремљена је и на узорку од 100 испитаница спроведена анкета која је показала ниво информисаности о закону који је на снази већ више од годину дана, стављајући у први план поражавајућ закључак – велики број жена није упознат са одредбама Закона о заштити од узнемиравања о раду, а и оне које јесу масовно су у страху да се на исти позову како би заштитиле своја радна права.

Управо су закључци истраживања послужили као полазна основа за даљи дијалог на ову тему, вођен у оквиру конференције “Шта нам је то донио Закон о заштити од узнемиравања на раду” одржане 6. марта у Бања Луци уз присуство преко 40 чланица Актива жена Синдиката управе Републике Српске, те представника Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске.

Посебну пажњу присутних изазвала је панел дискусија на тему узнемиравања на раду, током које су низале информације од значаја, од суштине самог законског оквира, те значаја обезбеђивања инситуционалне и међународне подршке за реализацију истог, до практичних искустава из прве руке. Панелисти Милорад Митровић, секретар Синдиката управе РС, Бобана Марељ, посланица у Народној скупштини Републике Српске, Емира Мешановић, програмска менаџерка за Западни Балкан Међународног центра Олоф Палме и Александра Кнежевић, програмска директорка Развојног центра за младе и спољна консултаткиња за међународну сарадњу Синдиката управе разговарали су о облицима узнемиравања на раду, али и препрекама и изазовима са којима се појединац може срести у покушају заштите својих права.

Дискусији се активно прикључила и Аница Јондић, председника Синдиката радника унутрашњих послова, истичући да је улога Закона пре свега превентивна, те да је исти доњет са циљем да се свим актерима скрене пажња на значај обезбеђивања задовољавајућег радног амбијента, а у циљу опште добробити како запослених, тако и послодаваца.

Конструктивна дискусија присутних изнедрила је четири значајна закључка чијом применом ће се Синдикат управе Републике Српске бавити у наредном периоду:

1.  Да се у органима управе (министарствима, републичким управама и републичким управним организацијама), органима   јединице локалне самоуправе, јавним службама и установама, усвоје правилници или други општи акти којима се прописује   поступак заштите од узнемиравања на раду.
  2.  Да послодавци изврше информисање радника и њихових представника о правима, дужностима и одговорностима, мјерама   превенције и спречавања, узроцима, појавним облицима и посљедицама узнемиравања
  3.  Да се синдикалним представницима омогуће спровођење континуираних едукација и оспособљавања у циљу препознавања,   превенције и спречавања узнемиравања на раду и да за те намјене послодавац обезбједи потребна финансијска средства.
  4.  У циљу омасовљавања и интензивирања синдикалних активности усмјерених ка информисању и едукацији запослених у   јавној управи на тему Закона о заштити од узнемиравања на раду, различите структуре Синдиката појачаће своје пројектно   дјеловање зарад прикупљања додатних донаторских средстава за ове намјене.

Осмомартовска конференција Актива жена од 2022. године постала је традиционална годишња активност Синдиката управе Републике Српске, као резултат иницијативе реализоване у склопу пројекта “У сусрет реформама јавне управе” подржаног од стране Међународног центра Олоф Палме.