Млади након Међународног дана младих – јасна визија развоја или наставак таворења?

Иза нас је још један 12. август, традиционално посвећен обиљежавању Дана младих широм свијета, током кога су одржане бројне манифестације, скупови, свечаности, а све у служби указивања на потребу унапређења положаја младих у друштву.

Подршка са свих институционалних нивоа, помпезна обећања, велики планови и договори редовно обиљежавају овај дан у години посебно посвећен потребама и приоритетима младих, али гђе су заправо млади у свему томе, прије и послије “њиховог” дана? Истраживања на регионалном нивоу показују да не постоји земља региона у којој преко половина младих не сања исти сан – да напусти земљу поријекла са картом у једном правцу, а све у потрази за бољим и квалитетнијим условима живота.

Гдје су ту млади у Републици Српској? Постоји ли адекватан стратешки оквир да млади остварују сва своја права, почев од права на квалитетно школовање, запошљавање под равноправним условима, осамостаљивање и формирање породице? Постоје ли механизми подршке када се млади суочавају са изазовима на свакодневном нивоу? Учествују ли млади у довољној мјери у процесима доношења одлука, а посебно оних које се тичу њих самих, од локалног до међународног нивоа? Да ли су млади уопште упознати са свим доступним могућностима да се њихов глас чује гласније и буде заступљенији у друштву?

Ова, али и бројна друга питања у вези са данашњим положајем младих, била су тема Синдиката управе Републике Српске на годишњој конференцији Актива младих одржаној 15. август 2023. године, у хотелу Јелена у Бањој Луци. Конференција је окупила преко 50 младих синдикалних лидера и активиста из свих дијелова Републике Српске, подстичући размјену мишљења и идеја.

Конкретни резулати коференције су сет препорука о бољем организовању и синхронизовању порука младих на свим нивоима, почев од заступљености и видљивости младих у синдикалним организацијама до њихове заступљености у свим тијелима која у свом фокусу имају питања младих, као и рад са младима и за младе.

Синдикат управе Републике Српске је кроз континуиран системски рад са младим члановима у форми студијских посјета, тренинга, семинара, регионалних и међународних путовања усмјерених ка унапређењу знања и вештина у претходном периоду показао у којој је мјери посвећен борби за квалитетнији живот младих. У наредном периоду наставиће да ради на томе и кроз измјене стратешког и институционалног оквира, те иницирање низа мјера које би олакшале живот младих, а прије свега кроз консултације са самим младима.

Конференција је дио пројекта “У сусрет реформама јавне управе” који се од 2020. године реализује уз подршку Међународног центра Олоф Палме.