Незадовољни радом Савеза синдиката РС на челу са Ранком Мишић, ватрогасци спасиоци у ОУ Угљевик иступили из Жутог синдиката и вратили се у састав Синдиката управе Републике Српске

Данас је свима јасно ко се бори за интересе запослених у локалним заједницама, зато смо одлучили да се вратимо у редове Синдиката управе Републике Српске

Ватрогасци спасиоци из Општинске управе Угљевик, незадовољни радом Савеза синдиката РС и Жутог синдиката илити Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби напустили су Жути синдикат и вратили се под окриље рада Синдиката управе Републике Српске.

За новог предсједника наше синдикалне организације у оквиру Општинске управе Угљевик изабран је Бранислав Тодоровић.

Потписивање приступница

Разлог лежи у чињеници да се Жути синдикат већ пуне три године представља као заштитник запослених у локалним самоуправама, а да то није потврдио ниједним својим потезом. Напротив, у јуну 2021.године Уставни суд Републике Српске је потврдио да су измјене и допуне Посебног колективног уговора за запослене у органима локалне самоуправе које је потписао Жути синдиката НЕУСТАВНЕ и НЕЗАКОНИТЕ.

Одлука Уставног суда РС  јасан је показатељ да за раднике у јединицама локалне самоуправе важи само колективни уговор који је закључио Синдикат управе Републике Српске.

У прилог свему наведеном говоре и чињенице да је предсједник Синдиката управе Републике Српске 31.01.2022.године са министрицом Сенком Јујић закључио измјене Посебног колективног уговора за запослене у органима локалне самоуправе којима су плате ватрогасаца спасилаца значајно увећане, осим у Угљевику.

Након што се Синдикат управе Републике Српске кроз преговоре изборио за веће плате запослених у локалним заједницама, а нарочито припадницима ватрогасно спасилачких јединица у Републици Српској, усљедио је хладан туш од сада већ бивших синдикалних колега из Жутог синдиката у ОУ Угљевик! Наиме они су на сједници Синдикалног одбора у Угљевику усвојили приједлог Колективног уговора код послодавца који је у супротнности са ПКУ и уредили су мањи коефицијент за ватрогасце спасиоце од оног који је испреговарао Синдикат управе Републике Српске. То је био окидач да се искључимо из Жутог синдиката и Савеза синдиката РС и вратимо се под окриље рада Синдиката управе Републике Српске. Велики је број незадовољних радом Жутог синдиката у Угљевику и веома брзо ће се то рефлектовати масовним преласком у наш синдикат. Очекујем да ћемо са Синдикатом управе РС напокон испословати исплату свих дуговања и уредити сва наша права која нам припадају у складу са законом и посебним колективним уговором, поручено је на састанку.